Borászati szaki

Borászati szaki

Hogyan készül a tablettás bor?

2024. február 13. - Kertészeti szaki

Hogyan készül a tablettás bor?

 

A tablás bor, más néven tablettás bor, elkészítése a következő lépésekből áll:

Kezdetben előállítanak egy 20 cukorfokos löttyöt, amely vízből és cukorból áll.
Ezt követően az erjesztéshez hozzáadnak valamilyen erjesztőt.
Az erjedés folyamán a cukor alkohollá alakul át, és a lötty kiforr.
Miután a bor letisztult, bekerül a borseprő, ami a normális bor üledéke. Ez az összetevő adja meg a bor jellegzetes ízét.
Fontos megjegyezni, hogy a tablettás bor nem tekinthető valódi bornak, mivel nem szőlőből készül. A tablás bor készítése során nincs szőlő használatban, így az íze és minősége különbözik a hagyományos boroktól.

 grog-with-lime-lemon-apple_8353-1212.jpg

Milyen erjesztőket használnak a tablettás bor készítéséhez?

Az erjesztők kiválasztása nagymértékben függ a kívánt bor stílusától és a borász személyes preferenciáitól. Például bizonyos erjesztők elősegíthetik a gyümölcsös aromák kialakulását, míg mások a borkomplexitást növelhetik, azonban általánosságban elmondható, hogy a borászatban számos különböző erjesztőt alkalmaznak, amelyek befolyásolják a bor ízét és aromáját. Fontos megjegyezni, hogy a tablás bor készítése során gyakran hozzáadnak borseprőt a bor ízesítéséhez, ami a normális bor üledéke. Ez az összetevő adja meg a bor jellegzetes ízét és aromáját.

Mi az a borseprő?

A söprő, más néven borseprő, az újbor letisztított üledéke. Leginkább elhalt élesztősejteket, gyümölcshéj maradványokat és borkövet tartalmaz. Az erjedés után a letisztult bor alján felhalmozódó, a szőlőből és mustból származó szennyeződések összessége. Általában a must mennyiségének körülbelül 1/11 részét teszi ki a söprő. Gyakran felhasználják például seprőbort vagy seprőpálinkát készítenek belőle. A bortörvény tiltja a borseprő préselését.

Ha valaki azt állítja, hogy csak szőlőből készült bor lehet igazán kiváló, még nem próbált tablettás bort egy üveg kancsóban. A tablettás bor, ez a különleges nedű, amely nem szőlőből, hanem cukorból és erjesztőből készül, igazán otthonosan érzi magát egy üveg kancsóban. És miért is ne? Hiszen a kancsó is üveg, csak nagyobb!

De a legjobb rész csak most következik. A tablettás bor nem elégszik meg azzal, hogy egy átlagos borospohárból kortyolgassák. Ó, nem! Ő egy kávés csésze szeretne megigazítani a kóstoló papilláidat. Mert miért ne? Ha a kávé felpörget minket, a tablettás bor segít lelassulni. Tehát töltsd meg a csészédet tablettás borral, és élvezd az egyedi ízélményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://boraszatiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5618325133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása